Pressade men aldrig uppgivna! đŸ’ȘđŸ»â€ïž

Senaste veckorna har flera artiklar och reportage handlat om den svÄra situationen för landets ridskolor. Vi pÄ VissmÄlens Ridklubb kan bara instÀmma i att det Àr tuffa tider Àven för vÄr förening. VÄr verklighet pÄverkas av mÄnga faktorer, dÀr inflation gör att allt frÄn foder till löner och veterinÀrkostnader ökar i pris och föreningens ekonomi balanserar med minsta marginal. Vi klarar mÄnad för mÄnad och vecka för vecka tack vare extremt hÄrt arbete och sparsamhet i varje litet beslut.

Svenska Ridsportförbundet förordar ökat kommunalt stöd och varnar för att höga avgifter och allt fÀrre hÀstar hos ridskolorna riskerar att lÄngsamt kvÀva verksamheten. Detta skulle förstÄs vara mycket sorgligt, bÄde sett till folkhÀlsa och den betydelse vi vet att ridskolor har för samhÀllet och medborgarna.

Verkligheten Àr sÄdan att vi mÄste agera och öka vÄra intÀkter nu, det finns inga alternativ. Vi har tvingats följa med i utvecklingen och höja vÄra ridavgifter. Alternativet Àr en verksamhet som inte gÄr runt med konkurs som följd pÄ sikt.

Även vi hoppas sĂ„ klart pĂ„ mer hjĂ€lp och stöd frĂ„n kommunen, det Ă€r verkligen nĂ„got som behövs för att Sveriges ridskolor skall finnas kvar Ă€ven till nĂ€sta generation barn och ungdomar. Men tills den hjĂ€lpen kommer duger det inte att sitta och vĂ€nta pĂ„ rĂ€ddning frĂ„n ovan, vi mĂ„ste sjĂ€lva ta ansvar, kĂ€mpa och pĂ„ alla sĂ€tt hĂ„lla liv i vĂ„ra föreningar eftersom vi vet hur viktiga de Ă€r i vĂ„rt samhĂ€lle.

Just nu Ă€r dĂ„ de höjda avgifterna vĂ„rt enda alternativ tillsammans med en rad andra insatser sĂ„ som utökad verksamhet, föreningsförsĂ€ljning och mĂ„nga andra kreativa idĂ©er som föds i kristider. Vi pĂ„ VissmĂ„len Ă€r bra pĂ„ att tillsammans hitta lösningar och hjĂ€lpas Ă„t sĂ„ vi kommer klara detta. Vi kommer till exempel starta en ”crowd funding” för att hjĂ€lpas Ă„t att samla in pengar till en ny hĂ€st som vi verkligen behöver för att klara verksamheten under hösten!

Vi behöver ocksĂ„ i större utstrĂ€ckning samarbeta mer med andra delar av samhĂ€llet. Det finns mĂ„nga personer runt om i styrelserum och företag som förstĂ„r vikten av föreningsverksamhet pĂ„ grĂ€srotsnivĂ„ – just sĂ„dan verksamhet som ridskolor Ă€r. Vi behöver hitta sponsorer som Ă€r villiga att stötta den goda saken och ta ett socialt ansvar i samhĂ€llet och inte enbart sponsra elitsatsande föreningar och lag.

Vi har nyligen fĂ„tt besked om att Husqvarna AB vill sponsra vĂ„rt projekt Ofiltrerat som Ă€r en sĂ€rskild satsning pĂ„ unga mĂ€nniskors mĂ„ende och ett sĂ€tt att hjĂ€lpa nĂ„gra av de barn som drabbas av psykisk ohĂ€lsa. Vi vill ocksĂ„ igen lyfta fram Jönköpings Energi som som stor sponsor hjĂ€lpt oss att köpa tvĂ„ nya hĂ€star till vĂ„r verksamhet – det Ă€r den bĂ€sta hjĂ€lp vi kan fĂ„. HĂ€starna Ă€r viktiga medarbetare för oss som ger intĂ€kter och lĂ„ngsiktig styrka i vĂ„r verksamhet. Fler mindre men viktiga sponsorer finns listade pĂ„ vĂ„r hemsida.

Vi behöver hitta fler företag som dessa som Àr redo att göra gott, sponsra breddidrott och ta samhÀllsansvar. Vi söker dessa samarbeten med ljus och lykta!

Sammanfattningsvis Ă€r vĂ„r kommentar till de tuffa tider som rĂ„der att Ă€ven om vi ocksĂ„ har det tufft, sĂ„ ger vi inte upp! PĂ„ alla sĂ€tt vi kan sĂ„ kĂ€mpar vi för att utveckla en verksamhet som ligger sĂ„ mĂ„nga varmt om hjĂ€rtat. Nyckelordet blir som sĂ„ ofta att det hĂ€r mĂ„ste vi göra tillsammans – hoppas fler vill vara med oss!

/VissmÄlens styrelse genom ordförande Thomas Rosell